De eerste slimme watermeters in België
Water-link heeft een concessieovereenkomst getekend voor de plaatsing van slimme meters in Antwerpen. Het Antwerps waterbedrijf werkt hiervoor samen met de joint-venture ENGIE Fabricom, filiaal van de ENGIE Groep, en Hydroko en scoort meteen ook een primeur in België met dit project, dat innovatief en potentieel disruptief is.
Quicksand ontwikkelde de elektronica voor deze watermeters in opdracht van Hydroko. Onze ervaring in het bouwen van toepassingen met een laag energieverbruik maakt het mogelijk om een batterijlevensduur van 16 jaar te garanderen. De smart valve is trouwens het eerste SIGFOX product dat bi-directioneel over het netwerk communiceert. De watermeters kunnen dankzij deze technologie zelfs vanuit zeer moeilijke omstandigheden (kelders, technische ruimtes,…), waar typisch geen goede 3G/4G dekking is, nog steeds hun gegevens doorsturen.
Initieel wordt er gestart met een opstelling van 1000 slimme meters in testfase gedurende een periode van 1 jaar. Na een positieve evaluatie van het proefproject kan er worden overgegaan tot een volledige uitrol van ongeveer 205.000 slimme meters die geplaatst zullen worden over een periode van 3 à 4 jaar.
Concreet betekent dit dat tegen eind 2020 elke Antwerpenaar over een slimme watermeter zal beschikken. Hierdoor wordt het mogelijk om dagelijks van op afstand de watermeterstand uit te lezen, via het draadloze netwerk uitgerold en beheerd in België door ENGIE M2M op basis van de globale connectiviteitsoplossing SIGFOX bestemd voor het Internet der dingen.
Bekijk ook de video op de website van ATV: Elke Antwerpenaar krijgt tegen 2020 slimme watermeter
Een slimme meter, hoe werkt dat?
Elke watermeter is voorzien van een ‘slim’ digitaal systeem en van een telecommunicatie module die het mogelijk maakt om draadloos gegevens door te sturen over het SIGFOX-netwerk naar een toepassing van Hydroko en gebruikt door water-link. In omgekeerde richting kan de slimme watermeter vanuit de toepassing ook gegevens en instructies ontvangen.
Het SIGFOX-netwerk is een globaal ‘Internet of Things’ netwerk dat er op gericht is om allerhande apparaten of objecten via het internet met een toepassing te verbinden. In België wordt dit netwerk door ENGIE M2M uitgerold en beheerd. ENGIE M2M is een filiaal van de ENGIE Groep.
De gegevens door de watermeter opgestuurd, worden geanalyseerd en verwerkt door water-link. Dit maakt het voor hen mogelijk om snel een technisch probleem te detecteren en op te lossen zoals bv. in geval van een waterlek. Water-link kan hierdoor snel reageren en indien nodig ofwel een technicus ter plaatse sturen of vanop afstand corrigerende instructies geven aan de meter.
Een innovatieve technologie voor een duurzamer water verbruik
De invoering van de slimme watermeter vormt de hoeksteen voor een duurzamer en bewuster omgaan met drinkwater.
Verschillende voordelen aan de slimme meter :
- Meer comfort, de klant hoeft de meterstand niet meer door te geven en moet niet meer aanwezig zijn bij de (her)opening van de watertoevoer.
- Duurzamer en kostenbesparend door een snellere lekdetectie.
- Real time facturatie : geen verrassingen meer bij de jaarlijkse afrekening van de waterfactuur.
- Vermijden van bijkomende schade : door de mogelijkheid om de watertoevoer van op afstand
af te sluiten bijvoorbeeld bij een breuk in de watertoevoer of bij lekken in onbewoonde panden. - Rationeel watergebruik en budgetcontrole worden een stuk eenvoudiger door een
nauwkeurige opvolging van het watergebruik. - Vorstschade vermijden door een melding bij risico op bevriezing van de watermeter.
- Minder fraude : de slimme meter beperkt de mogelijkheid om te frauderen.
- Alternatief voor afsluitingen van de watertoevoer: klanten met betaalproblemen kunnen korter
opgevolgd en ondersteund worden, minimumlevering behoort nu tot de mogelijkheden. - Meer veiligheid: vermits de meterstand van op afstand wordt gelezen kunnen oplichters zich niet meer uitgeven voor medewerkers van water-link om zo toegang tot de woning te krijgen.